Het lawaaiprotest

(Bijna) heel Nederland was ‘in de ban’ van het aangekondigde lawaaiprotest op de Dam in Amsterdam. Een demonstratie die moest plaatsvinden tijdens de dodenherdenking. De actiegroep geen4meivoormij maakte een evenement aan op facebook (inmiddels verwijderd) waarop ze aangaven waarom ze dit deden.

Het protest werd uiteindelijk verboden, daarvoor moest zelfs een rechter aan te pas komen. Aanvankelijk zei woordvoerder Rogier Meijerink nog dat ze alsnog zouden gaan schreeuwen, maar op de dag zelf werd alles afgeblazen; het doel was bereikt.

Ik denk dat iedereen een mening mag hebben, wat dus ook betekent dat iedereen een mening mag hebben over andermans mening. De actiegroep lijkt uiteindelijk het onderwerp op de kaart te hebben gezet. Althans, dat is hoe zij het zien. Het kan ook zijn dat men het niet heeft over de inhoud van het protest, maar alleen het protest zelf. Daarmee kun je je goed afvragen of zij hun eigen boodschap met deze actie hebben gesaboteerd.

Het goede nieuws is dat ondanks de commotie vooraf, de dam in Amsterdam kalm bleef toen er uiteindelijk toch iemand om vijf voor acht begon te schreeuwen.

Man met banier

De ceremonie is verder in alle rust verlopen. Net voordat er werd geschreeuwd werd er nog een 22-jarige dronken toerist aangehouden en zelf stond ik vlak achter de man met het het banier waarop ‘Churchill massamoordenaar’ stond geschreven. In alle haast heb ik nog foto’s van zijn banier en arrestatie geschoten.

Of je nu wel of niet kritisch bent op de wijze waarop de dodenherdenking op 4 mei plaatsvindt; het is gepast om die stilte op te brengen. Aan wie je denkt is voor jezelf.