Het is de eerste zaterdag in augustus en het is weer tijd voor Pride. Voor mij persoonlijk de derde keer op een rij dat ik, samen met mijn camera, aanwezig was. Ook dit jaar ben ik voornamelijk aanwezig geweest bij het protest van: We Reclaim Our Pride!

Om te beginnen:  het was een (te) warme dag. Of het lag aan mij, dat kan ook. Aan de kade’s was het erg druk en het ontbrak mij licht aan zin om mezelf door massa’s te wringen voor mooie plekken. Ik begon nog hoopvol met een live uitzending via Facebook, maar ik besloot later niet meer live te gaan om iedereen mijn oververhitte gelaat te sparen. Desondanks heb ik een flink stuk gelopen, maar zoals gezegd, ik was voornamelijk in de buurt van het Jonas Daniël Meijerplein.

Daar stonden enkele demonstranten die, zoals de titel van hun protest al zegt, pride willen terug claimen. Dat wil zeggen: minder commercie en sommige instituten, personen en bedrijven die zich profileren met pride moeten stoppen met pinkwashen.

Dat protest verliep in principe rustig totdat de politie besloot om rubberen eenhoorns te verwijderen. Later melde AT5 dat dit was omdat ze bang waren dat ze daarmee in het water zouden springen. Maar echt, serieus!

Ik moet zeggen dat ik het op het moment niet helemaal meekreeg omdat ik in de buurt aan het lopen was, maar ik zag wel een eenhoorn die werd afgepakt, waar ik op een ongelukkige plek een niet al te duidelijke foto van heb:

Pride Amsterdam opblaasbare eenhoorn we reclaim our pride

De demonstranten zelf posten via sociale media over de situatie:

Het is mij volstrekt onduidelijk wat heeft geleid tot deze besluitvorming van de politie. Misschien hopen ze hiermee demonstranten te ontmoedigen; ik denk niet dat het werkt. Het enige persoonlijke minpuntje van de dag: ik ben gerold. Ja, iemand heeft mijn tas geopend en een portemonnee meegenomen. Daar zat in feite weinig in, ook bijna geen belangrijke pasjes; maar toch. Ik denk dat ik het ook gemerkt heb, maar het op het moment niet helemaal besefte.

Anyhow, ik geloof dat Pride 2018 een geslaagd evenement is. Natuurlijk is er, en mag er, ruimte zijn voor feest. Maar het is niet verkeerd om te bedenken dat er nog veel vrijheid is dat ook bevochten mag worden.

Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak Canal Pride Amsterdam Oscar Brak