Pegida weer in Amsterdam

Het was bijna een dilemma: ga ik naar Pegida, die bij de Stopera (Waterlooplein) staat, of wordt het Rechts in het verzet in Amsterdam Noord? Waar komen de meeste mensen, bezoekers en tegenstanders, op af? Ik gokte op de eerste; gezien de berichten achteraf heb ik goed gegokt.

Dat betekent niet dat de opkomst groots was. Ik was aanwezig bij de eerste keren dat deze rechtse groep in Amsterdam stond. Toen waren er toch wat meer mensen op de been.

Het weerhoudt Pegida-leider Edwin Wagensveld en de zijnen er niet van om tijdens hun toespraken vol zelfvertrouwen te spreken over de veranderingen en tergveroveringen die zij zullen plegen in Nederland. Het enthousiasme lijkt levend. Terwijl twee jaar geleden de patriottische Europeanen nog konden rekenen op een enorme groep tegenstanders, was er aan die kant ditmaal ook een geringe groep.

Ik krijg de indruk dat ‘links’ het idee heeft dat de Pegida al marginaal genoeg is.

Uiteindelijk krijgen Van Wagensveld en zijn kameraden  de mogelijkheid om te marcheren door Amsterdam; iets wat twee jaar geleden niet lukte. Het plan was te eindigen op het Museumplein, maar de mars wordt voortijdig afgebroken.

De demonstratie is hiermee abrupt afgelopen en ik overweeg eigenlijk om direct naar huis te gaan. Ik zie ook andere fotografen en pers afdruipen. Eindelijk staat mijn besluit vast om te gaan en juist op dat moment zie ik agenten te paard in galop naar een kruispunt in de verte gaan. Meerdere agenten en anderen versnellen die kant op; dus toch maar even poolshoogte nemen.

Tegendemonstranten en politie

Later begrijp ik dat er een schermutseling is geweest tussen Pegida-aanhang en tegenstanders bij een tramhalte. Terwijl ik aankom probeert de politie de tegendemonstranten te verplaatsen. Daarbij wordt uiteindelijk een man in een rolstoel gearresteerd. Redelijk lang houdt de politie een linie vast tot zij van het ene op het andere moment de boel inpakken en weggaan.

Het zit er weer op. De Patriottische Europeanen hebben dan toch een stukje kunnen lopen in Amsterdam. Met een enorme inzet van de politie die de tegenstanders, passanten en journalisten zonder perskaart op een flinke afstand wisten te houden, behalve dan op het laatste moment.