Pegida was de afgelopen week ‘on tour’.

Althans, de planning was dat zij elke avond in de week een film met ‘schokkerende’ beelden gingen laten zien voor een moskee. Afgelopen maandag was de aftrap in Enschede. Hoe dat verliep lees en zie je hier

Op dinsdag was ik in Rotterdam, maar daar kwam Pegida niet opdraven. Hun reden:

Vervolgens kwam het bericht dat Pegida in Utrecht, bij de Ulu-moskee wel mocht demonstreren. Ik kwam aan om ongeveer 19.30. Pegida moest nog komen, maar het gebied was al met hekken afgezet. Kleine groepjes omstanders stonden achter de hekken te kijken, maar er was nog geen sprake van een massa. Terwijl Pegida verscheen, werden de omstanders ook talrijker.

En toen werd er gegooid met eieren. Terwijl Pegida zich klaar maakte voor de filmvertoning riep Pegida-voorman Edwin Wagensveld dat hij er schijt aan had dat men met eieren gooide en maakte een opmerking in de trant van dat hij met varkensvlees terug wilde gooien. Hierdoor sloeg de vlam even in de pan. De boze menigte probeerde de hekken omver te duwen en de politie moest in actie komen.

Vanaf dat moment ontstonden er op de achtergrond continu relletjes waarop uiteindelijk de burgemeester besloot de Pegida-demo af te breken. Volgens Wagensveld een duidelijk beeld van waar de rechtsstaat voor staat, of faalt. De demonstranten werden met bus weggevoerd en ondertussen ging de chaos aan de andere kant van de moskee nog verder. Allerlei projectielen vielen door de lucht.

Online gaat ook een verhaal dat een fotograaf ontzet is omdat deze is aangevallen. De man, met wie ik op dat moment in gesprek was, werd inderdaad aangevallen. Achteraf hoorde ik dat er waarschijnlijk werd gedacht dat hij van Pegida of Powned was. Gelukkig wisten enkele mensen van de moskee de man snel te ontzetten en in de moskee veiligheid te bieden. Ook hebben zij hem later veilig naar het station gebracht.

Ter plekke ben ik ook live geweest op facebook:

Hieronder wat beelden van de avond:

pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie pegida utrecht ulu moskee oscarbrakfotografie