Pegida en Fortress Europe

Gisteren was Pegida in Enschede. Als ik het goed heb begrepen was dit een samenwerking met Fortress Europe. De Nederlandse tak van Pegida hoopte vlak bij de Duitse grens de aantallen supporters op te schroeven. Ja, er waren meer mensen op de been dan bij de laatste demonstraties, maar de enkele aanwezigen die ik heb gesproken waren toch teleurgesteld. Ze hadden gehoopt op een opkomst van honderden; die waren er niet.

Tegendemonstranten

Tegendemonstranten waren ook in mindere mate aanwezig dan verwacht. Misschien dat de politie een groot deel van hen al bij voorbaat heeft kunnen weren. Het doel van links lijkt bij dergelijke demo’s duidelijk: de boel verstoren. Dit uit zich voornamelijk in het schreeuwen van leuzen en obstakels opwerpen in looproutes. Hoewel de berichtgeving meevalt, wordt er doorgaans gesproken over geweld. Misschien dat de tussenkomst van de politie dit verhindert, maar ik zag geen gewelddadige acties in de vorm van slaan en schoppen.

Antifa

Al met al kan ik geen partij aanwijzen die achteraf kan spreken van een enorm succes. Pegida, die ondanks redelijke media-aandacht, toch geen veld vol mensen kan krijgen zal de demonstratie niet zien als een monsterzege voor hun zaak. Hoe vervelend ze misschien de verstoringen van Antifa ook vinden, het helpt hen wel met aandacht, maar we kunnen nu wel concluderen dat deze aandacht hen met komende demonstraties gaat helpen met de opbouw van een achterban, in ieder geval niet op straat. Voor wat betreft links was het ook geen geweldige dag. Ja, er is een blokkade opgeworpen maar uiteindelijk loopt Pegida dat rondje en houden zij hun speeches. Misschien dat hun acties bijdragen aan het feit dat de Pegida-beweging, op straat, niet groeit. Dat kan, maar een echte overwinning voor links is pas als de burgemeester de demonstratie tussendoor had gestopt.

Pegida-voorman Edwin van Wagensveld zei in het programma De Nieuwe Maan dat hij mogelijk zijn rol als leider/woordvoerder wil overdragen. Wat dit betekent voor Pegida is de grote vraag. Wat ik inmiddels wel weet is dat links, AFA of Antifa, niet zal stoppen hen te dwarsbomen.

Tijdens een discussie over Islam


Pegida begon net met de Mars toen de tegendemonstranten begonnen met het verstoren. Deze dame geeft duidelijk kenbaar niet blij met Pegida te zijn


Hier zie je enkele tegendemonstranten die letterlijk een blokkade opwerpen door te gaan zitten in de looproute van Pegida


Pegida-voorman Edwin van Wagensveld in discussie met de politie hoe de mars, die op dat moment verstoort wordt, verder te vervolgen.