Voor- of tegen Zwarte Piet

Of je nu een voor- of tegenstander van Zwarte Piet bent, of misschien een meer genuanceerde mening hebt. Het zou allemaal moeten mogen. Maar ik hoef niemand uit te leggen dat deze discussie op het kookpunt blijft hangen; het einde is geenszins in zicht.

Zelf ben ik een voorstander van een normaal gesprek, vrijheid van meningsvorming, persvrijheid en ja, een gezellig feest. Als (pers)fotograaf ben ik het meest te vinden bij demonstraties. Mensen die om welk doel dan ook de straat op willen gaan om, zoals dat heet, hun ‘geluid’, te laten horen vind ik interessant om in beeld te brengen.

Eigenlijk hoef ik mij nooit te verantwoorden voor mijn fotografie. Behalve wanneer ik naar anti-Zwarte Piet demonstraties ga. Dan krijg ik vragen en opmerkingen in de trant van: wat heb je daar te zoeken? Er zijn toch veel belangrijkere issues om je druk over te maken? Laat ik duidelijkheid scheppen: ik ga naar zoveel mogelijk demonstraties en ben zo neutraal als Zwitserland.

Blokkeer Friezen

Ik begrijp dat demonstreren bij een kinderfeest, waar dus kinderen aanwezig zijn, boosheid oproept. Maar het feit is: deze demonstratie is officieel aangevraagd, geaccepteerd en dus legaal. Vervolgens horen we van Project P. Een initiatief om een blokkade op te werpen op de snelweg om de demonstranten {anti-Piet) tegen te houden. De autoriteiten verbieden dit, maar het word toch ingezet. Op het internet wordt het project behoorlijk gesteund, maar ik hoop dat men beseft dat door deze actie zeer gevaarlijke situaties op de weg zijn ontstaan. Het AD schrijft dat de blokkerende Friezen mogelijk vervolgd worden en dat Rijkswaterstaat aangeeft dat er in de file meerdere ongelukken zijn gebeurd. Ik denk dat men terughoudend moet zijn om zo’n actie toe te juichen.

Demo gestrand voor Dokkum

Als uiteindelijk de bus met demonstranten, de anti-Pieters dus, weer in beweging is, worden zij uiteindelijk niet naar Dokkum gebracht. De enkele demonstranten die ik samen met journalist Dennis l’Ami tegenkom in Dokkum mogen niet staan bij de plek waar de demonstratie moet plaatsvinden. Omringd door enkele journalisten, agenten en mensen van PILP staan zij net buiten het centrum. Uiteindelijk vragen ze aan de agenten of zij toch niet het centrum in mogen om te demonstreren. De politieman is bereid dit na te vragen en neemt na enige tijd de demonstranten mee naar een plek langs het water. Een rustige plek waar hij uitlegt dat demonstreren er niet in zit. De reden: na de blokkade op de snelweg heeft de loco-burgemeester besloten alle demonstraties te verbieden om de veiligheid van alle demonstranten te waarborgen.

De man is amper uitgesproken als vanuit, wat lijkt het niets, er een groep fanatieke voorstanders van Zwarte Piet bij zijn komen staan. De situatie lijkt aanvankelijk dreigend, omdat enkele van hen zich agressief gedragen. Ik snel naar wat lijkt de commotie die snel gesust lijkt, maar een van de heren is niet blij met het feit dat ik daar beelden schiet. Hieronder is dat moment als snippet toegevoegd. Ik geef toe: het is niet wereldschokkend maar wel tekenend voor de emoties van de issue waarvoor we daar staan. Ik zie persoonlijk liever de mensen met elkaar in gesprek gaan. En, daarbij respect voor persvrijheid, ook al is het uit de randstad. Omdat de weersomstandigheden niet als enige dreigend blijven, zijn we onder een escorte van de ME richting het busstation gebracht.

Hoe verder?

Nee, ik heb geen antwoord. Ik hoop slechts dat ik niet alleen dovemansoren bereik als ik vraag om deze discussie met meer kalmte en respect voor elkaar te voeren. Besef dat het recht op demonstreren in Nederland een groot goed is. Als je dit saboteert, lopen we het risico dat de overheid rechten gaat inperken. Ook misschien wanneer jij, voor jouw issue, de barricaden op wil!

Alvast fijne feestdagen, hoe je ze ook viert.

De Friezen laten hun boodschap zelfs in de lucht zien


anti-Piet demonstranten


anti-Piet demonstranten


Een anti-Piet demonstrant


Iemand van PILP


Voorstanders van Zwarte Piet


PILP en anti-Piet demonstranten in gesprek met de politie over mogelijke demonstratie


Aanwezigen worden naar rustige plek gebracht voor verdere informatie


Demonstranten krijgen te horen dat er niet gedemonstreerd mag worden


Na de commotie staan voorstanders van Zwarte Piet en omstanders achter een linie van politie-agenten. Om de veiligheid te waarborgen