Antifa

Op 18 maart vond de landelijke racisme demonstratie plaats onder de naam: geen racisme in de raden! Het was in ieder geval voor mij persoonlijk de derde keer op een rij dat ik aanwezig was bij deze demonstratie. Dit jaar was er iets om te doen. De discussie ging over de naam en volgens mij nog veel belangrijker de aanwezigheid van Antifa.

Volgens mij is geen weldenkend mens het oneens om tegen racisme te zijn. De discussie van vandaag de dag is voornamelijk: wat is racisme? Dat is een onderwerp voor een geheel andere keer. Het goede voornemen is om dat een keer verder uit te diepen.

Kritiek

Wat ik wel kwijt wil is dit: online zie ik veel kritiek op de deze demonstratie. Voornamelijk dat enkele groepen antisemitisch zouden zijn. Nu bevind je je hier snel op glad terrein maar ik heb geen enkele aanleiding gezien of gehoord welke dit staaft. Behalve dan de berichtgeving van Powned. Maar deze omroep als enige bron is flinterdun. Waar we voor moeten uitkijken is dat kritiek op Israël niet te snel wordt uitgelegd als antisemitisme. Aan de andere kant geldt net zo dat bijvoorbeeld kritiek op islam niet gelijk islamofobie is.

Dat wil niet zeggen dat we in alle gevallen waakzaam moeten blijven voor als het wel doorschiet naar racisme. We kunnen eeuwig wijzen naar andere groepen, het eigen gelijk als heilig blijven beschouwen, maar er wordt weinig naar elkaar geluisterd.

Daarbij, de kritiek is dat hier groepen en individuen lopen die zich sterk uitspreken tegen voornamelijk de PVV en FVD. Dat klopt ook. Dat is te zien en te horen. Nu kun je natuurlijk stellen dat deze partijen en de verkiesbare personen gewoon democratisch verkozen mogen worden. Dat is absoluut waar. Niemand kan eisen dat dit niet mag. Maar dat ontneemt anderen toch niet het recht om kritisch op deze partijen te zijn? En te benoemen waarom ze kritisch zijn?

Enfin, wat ik verder kan zeggen over de demonstratie is dat er ondanks de kou en ondanks de tegenstrijdige berichtgeving, er zeker een flinke opkomst was. Ik heb geen koppen geteld, maar ik schat de aanwezigheid toch al snel richting de drieduizend mensen. En ja, het is inderdaad geweldloos verlopen, bijna dan. Er kwam één melding van AFA Nederland over een gewelddadige aanhouding van drie antifascisten.

Tegendemonstranten van rechts

Er waren ook enkele tegendemonstranten die rondom de dam en de mars liepen, maar zij gedroegen zich niet agressief. Alleen op  afstand werden er door deze groep leuzen geroepen en gingen er over en weer wat middelvingers.

De kou was trouwens tot aan het museumplein eigenlijk geen issue. Maar daar dwong de straffe wind ons snel richting een caravan met lekkernijen en vervolgens richting huis.