Dit moet op dit moment met stip het meest gevoelige debat in Nederland zijn; het zwartepietendebat. Het woord debat is eigenlijk al niet meer op z’n plaats.

Ik was aanwezig bij de landelijke intocht in Zaandam. Voornamelijk bij het vak van de anti-PietenZoals omschreven in de vele media: het was relatief rustig. Maar zoals ik later via het nieuws vernam ging het er in andere steden wat minder kalm aan toe.

De volgende dag was er nog een demonstratie in Tilburg. Op een ijskoud plein achter het station verzamelden de demonstranten. Om de demonstratie heen verzamelden zich tegenstanders die, buiten een enkeling om die een gesprek aangingen, op afstand werden gehouden door de politie.

Op een gegeven hoorden we de sirenes en reden politiewagens met daartussen een touringcar voorbij. Via de sociale media vernam ik dat er een groep tegenstanders waren gearresteerd.

Ondertussen gaf de organisatie Kick Out Zwarte Piet aan dat zij niet tevreden waren met de plek waar zij mochten staan en doopten de demonstratie om in een manifestatie die niet al te lang duurde.

Samen met wat andere pers bleef ik de kou trotseren en kijken hoe de politie de demonstranten veilig via het station en de bussen lieten vertrekken om daarna zo snel mogelijk ook een trein in te springen.

Het enige wat ik toe wil voegen is dit: we mogen in onze handen knijpen dat we vrijheid can meningsuiting hebben, ook voor meningen die niet populair zijn. Dat geldt voor iedereen.

Zaandam

Zwarte Piet demonstratie Oscar Brak Fotografie

Tilburg